вселена

Билкови рецепти
за страдащи от циреи, абцеси и други такива образувания

Rp. Картофи – налагат се няколко пъти на ден върху образуваните абцеси сурови настъргани картофи и се превързва. Сменя се през 3-4 часа.

Rp. Зърна елда – сдъвкана елда се поставя на марля и се налага върху цирея. Сменява се през 4 часа.

Rp. Столетник, алое – разкъсва се листото по дължина. Налага се на болното място и се превързва. Сменя се ежедневно. Изтегля много добре гнойта и помага за съзряване на цирея.

Зехтин, ленено, бадемово, или прасковено масло се смесва наполовина със сок от алое. Напоява се марля и се поставя на болното място и се превързва. Сменя се веднъж дневно. Притежава добро бактерицидно и заздравяващо средство.

Rp. Коприва мъртва – 1 с л сухи цветове се поставят в чаша вряща вода. Оставя се за 30-40 мин и след това се прецежда. Приема се по половин чаша 3-4 пъти дневно при екзема, фурункули и като кръвопречистващо средство.

Rp. Лайка – 35 г, комунига – 35 г, ружа – 30 г. Ползва се във вид на топъл компрес с билките, загънати в плат, в качество на смекчително средство.

Rp. Пресни, смачкани листа живовляк се прилагат за спиране на кръвотечението при открити рани при абсеци.

Rp. Кора дъб – 50 г, корени аир – 50 г. Приемат се във вид на настойка за компреси и вани.

Rp. Млечка – с пресен сок се маже от здравата тъкан към болната в кръг, постепенно свивайки кръга. Може да се прилага дори и при лечение на рак на кожата.

Rp. Пригответе смес от 7 части пихтово масло и 3 части мас на Вишневски. Поставете върху бинт, и поставете върху поразеното място, като покриете с вестник и завържете. Сменяйте превръзката 2-3 пъти дневно.

Rp. Мажете раните с 1-10% разтвор мумио.

Rp. Хвощ – 30 г, лайка – 30 г, жълт кантарион – 40 г. 1 с л от сместа се залива с чаша гореща вода, поставя се на водна баня за 10 мин, прецежда се и се долива с гореща вода до първоначалния обем. Пие се по 1/4 - 1/3 чаша 3 пъти дневно 30 мин преди хранене или във вид на компреси.

Rp. Абцесите да се промиват с негасена вар. 1 с л негасена вар се залива с 1 л вода, когато приключи реакцията и се утаи, се взема прозрачната вода.

Rp. 100 г брезова пепел се залива с 1 литър вода, разбърква се добре, оставя се и след това с водата се правят промивки.

Rp. Живовляк – 15 г, кориандър – 15 г, жълт кантарион – 20 г, блатник – 20 г, сладник – 20 г, бобени шушулки – 10 г. 1 с л от сместа се поставя в чаша гореща вода за 30 мин и след това се прецежда. Пие се по 1/3 чаша 3 пъти дневно 1 час след хранене.

Rp. Лайка – 10 г, кориандър – 10 г, жълт кантарион – 20 г, ленено семе – 10 г, комунига – 10 г, сладник – 10 г. 1 с л от сместа се залива с 1 чаша вряла вода. Пие се по 1/2 чаша два пъти дневно 1 час след хранене в продължение на 1-2 месеца.

назад